2016 KPSS Lisans-Önlisans- Ortaöğretim Soru Dağılımı

2016-kpss-soru-dağılımıÇift seneli yıllarda yapılan KPSS sınavları oldukça önemli olmaktadır. Çünkü Merkezi Atama bekleyen Lisans mezunları sadece çift seneli yıllarda yapılan KPSS’de aldıkları puanlarla atanabilmektedir. 2012 kpss, 2014 kpss, 2016 kpss gibi..
2 Senede bir sınava girebilen önlisans ve Lise mezunları içinde 2016 KPSS oldukça önemli bir sınav olacaktır. zira 2016’da istedikleri puanı alamadıkları ve atanamadıkları takdirde 2018 KPSS sınavını beklemek zorunda kalacaklardır.
Bugün kü konumuzda KPSS konularına değineceğiniz. Bilindiği üzere 2013 Yılında KPSS konu dağılımında birtakım değişiklik yapılmıştı. Soru dağılımında herhangi bir değişiklik söz konusu değil. KPSS sınavı halen Genel Yetenek Kısmından 60- Genel Kültür kısmından 60 olmak üzere toplam 120 Sorudan oluşmaktadır.
Gelelim 2016 KPSS soru dağılımı‘na.
Genel Yetenek (60 Soru)
Genel yetenek alanından toplam 60 soru çıkmaktadır. Genel yetenek bölümü Türkçe ve matematik sorularından oluşmaktadır.
Türkçe (30 soru)
Türkçe’nin soru sayısından herhangi bir değişiklik söz konusu olmadı. Konu dağılımında ise birtakım değişiklikler yapıldı.  Değişiklik öncesinde Türkçe Kısmından sözcük bilgisi, dil bilgisi, anlatım özellikleri, okuduğunu anlama konularından soru gelmekteydi.
Bundan sonra ise “Sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini, dil bilgisi ve yazım kurallarını ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır.” İbaresi kullanılmaktadır. Yani, Türkçe sorularının çoğunluğu  artık mantık formatında gelecek ve adaylarımızın buna dikkat etmeleri ve hazırlanmaları gerekmektedir. ALES mantığında sorulara hazır olmanızı öneririz.
Matematik (30 soru)
Matematik soru sayısı değişmedi. Değişiklik öncesinde sayılarla işlem yapma, matematiksel ilişkilerden yararlanma, problem çözme, temel geometri bilgileri, tablo grafik okuma konularından soru gelmekteydi.
Şimdiki konu dağılımında ise “Sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır.” ifadesine yer verilmiştir. Soruların ALES soru tarzına yakınlaşacağı düşünülebilir. Yani, matematik sorularının ağırlığı artık MANTIK formatında gelecek ve adaylarımızın buna dikkat etmeleri ve hazırlanmaları gerekmektedir.
Genel Kültür (60 soru)
Genel kültür alanından toplam 60 soru çıkmaktadır. Genel kültür bölümü tarih, coğrafya, vatandaşlık ve güncel bilgiler sorularından oluşmaktadır.
Tarih (27 soru)
Tarih soru sayısı 30’dan 27’ye düştü. Önceden Eski Türk Devletleri ve Osmanlı Devletinden 9 soru, inkılap tarihinden 21 soru gelmekteydi.
Yeni sistemde ise Selçuklu Devleti ve Öncesi Türk Devletlerinden 3 soru, Osmanlı devletinden 9 soru, İnkılap tarihinden ise 12 soru gelecek. Ayrıca 2013 sınavı ile birlikte ilk defa Çağdaş Türk ve Dünya Tarihinden 3 soru gelecek.
2016kpss
Coğrafya (18 soru)
Coğrafya soru sayısı değişmedi. Türkiye’ni fiziki özelliklerinden gelen soru sayısı 7’ye yükseldi. Türkiye’nin ekonomik özellikleri sorusu 13’e düştü. Beşeri özellikler ise hala 5 soru gelecek.
Vatandaşlık Bilgisi (9 soru)
Vatandaşlık bilgisi soru sayısı değişmedi. Ancak devletler umumi ve özel hukuku konusu buradan kaldırıldı. Yani sorular yine hukukun temel kavramları ve medeni hukuk(3 tane), anayasa hukuku (3 tane) ve idare hukuku (3 tane) konularından gelecektir.
Güncel Konular (6 Soru)
Güncel konuların soru sayısı 3 iken 6’ya yükseldi. Bu durum adayları daha çok gazete okumaya ve haberleri takip etmeye teşvik edecek gibi gözüküyor.
0 Komentar untuk "2016 KPSS Lisans-Önlisans- Ortaöğretim Soru Dağılımı"

Back To Top